Přednáška s Olinou Kozárovou 13.3.2017
13. března uspořádala paní Olga Kozárová – Ferrari, rodačka z Chodovic, pro naše občany besedu s promítáním na téma Olivy – pěstování, sklizeň a výroba oleje. V Itálii získala certifikát na degustaci olivového oleje. Olga žije již přes dvacet let ve střední Itálii se svojí rodinou. Kolem domu má s manželem olivový sad, který obnáší kolem 150 stromů. Přiblížila nám oblast, kde žije a jaké podmínky k pěstování olivovníky potřebují. Poutavě vyprávěla o sklizni a lisování oliv. Seznámila nás s parametry pro hodnocení kvality oleje. Dozvěděli jsme se, že kvalitu oleje ovlivňuje míra kyselosti, hořkosti, štiplavosti a ovocnosti. Avšak barva kvalitu neovlivňuje. To vše jsme si vyzkoušeli také při ochutnávce. Olivový olej zkrátka do naší kuchyně patří a to nejen pro jeho blahodárné účinky, ale i pro výraznou chuť. Pro zájemce je Olgy produkt k zakoupení u paní Kozárové. Přejeme dobrou chuť! ledol